Procesul instructiv educativ desfăşurat în mediul online ajunge să obosească şi mai tare. Iată ce trebuie să faci pentru a avea o învăţare eficientă.
În primul rând, în funcţie de vârstă, activităţile trebuie să îşi modifice structura. Pentru a putea fi sigur că înţelegi ce ţi se explică, sau invers, procesul de învăţare trebuie să fie unul de tip joc de rol. Jocul de rol este extrem de important deoarece ajută la crearea unui feedback continuu care să dezvolte informaţia nou învăţată.
Învăţarea devine obositoare? Eşec garantat!
Dacă învăţarea în mediul online devine obositoare, ei bine, atunci eşecul este tot mai aproape. Pentru a putea avea atenţie distributivă şi pentru a percepe noii termeni învăţaţi, este nevoie ca pauzele să fie mai dese.
În pauze, medicii recomandă exerciţii speciale de relaxare a ochilor. Este recomandat ca acestea să se facă timp de cinci minute, odată la o oră.
De altfel, înainte şi după cursurile online este recomandat să faci exerciţii de yoga, pentru a relaxa corpul şi pentru a-l pregăti pentru un nou val de stres şi o învăţare complet diferită faţă de cum erai obişnuit.

În mediul online pot apărea momente în care informaţia să nu fie transmisă complet, oamenii pot vorbi unii peste alţii sau poţi întâmpina situaţia în care procesul de învăţare să fie condiţionat de factori externi: zdomote din jur, alte persoane care sunt în trecere, fenomene meteo, etc.
Pentru a fi sigur de o învăţare relaxantă, este bine să faci asta în acelaşi loc şi la ore fixe, respectând programul. Astfel, corpul va induce automat starea de spirit, atunci când revii în acel loc.
De altfel, pentru a nu simţi haosul din învăţarea online, este important să te comporţi la fel ca la şcoală, univeristate, birou etc. Ordinea pe masa de lucru, atitudinea pozitivă, dar mai ales pregătirea fizică pentru cursuri sau şedinţe (te îmbraci ca atunci când participai fizic la astfel de evenimente) îţi vor da o încredere mai mare în tine şi te vor ajuta să depăşeşti momentele în care schimbările produse de contextul actual îţi pot crea stări de anxietate, singurătate sau chiar depresie.
Discussion about this post